Bewaarcondities

02 februari 2015
Een goed ontworpen bewaring zorgt ervoor dat de gebruiker kan drogen, koelen en de CO₂ en luchtvochtigheid controleren. Door de optimale omstandigheden te creëren worden ziektes en spruiten voorkomen, terwijl de kwaliteit behouden wordt.
Temperatuur en luchtvochtigheid
In het algemeen worden de volgende condities gebruikt voor langdurige opslag
Product Opslag temperatuur in ˚C Opslag Vochtigheid Relatief % Max CO₂ - Niveau in deeltjes per miljoen (ppm)
Wortelen 0-1 C 95-98% < 10.000 ppm
Uien 1-2 C 65-75% < 10.000 ppm
Kool 0-1 C 90-95% < 10.000 ppm
Rode bieten 3-4 C 85-90% < 10.000 ppm
Consumptieaardappelen 4-6 C 92% 7.000 ppm
Friet aardappelen 5-8 C 92% 3.000 ppm
Chips aardappelen 7-12 C 92% 2.750 ppm
Poot aardappelen 2-4 C 85% 5.000 ppm


Aardappelen

Bij het bewaren van aardappelen bestaat de periode uit vijf specifieke stappen die genomen moeten worden
  1. Drogen
  2. Wondheling
  3. Koelen
  4. Conditionering
  5. Opwarmen tot de gewenste verwerkingstemperatuur

Aanvullende belangrijke informatie
  1. Het is zeer belangrijk dat er gezond product wordt binnengebracht in de bewaring. Slecht product kan niet worden opgeslagen.
  2. Het voorkomen van beschadigingen tijdens het rooien betaald zichzelf terug tijdens het bewaren.
  3. Zorg dat het product niet te warm en niet te koud is als het binnenkomt.
  4. Voor een gezonde partij aardappelen is het belangrijk dat er een beetje grond mee gaat de bewaring in. Dit is een vochtbuffer.

Uien

De bewaarperiode van uien bestaat uit 4 stappen:
  1. Drogen
  2. Koelen
  3. Bewaren
  4. Opwarmen tot de gewenste verwerkingstemperatuur zonder condensatie

Voor het bewaren van uien is het belangrijk dat het product op de juiste manier gedroogd wordt. De manier van drogen van uien hangt af van het klimaat en de rooicondities.

Wortelen

Gezonde wortelen moeten worden gekoeld bij aankomst tot een wondhelingstemperatuur van 10 tot 12 ˚C. na een periode van ongeveer drie dagen kan het product geleidelijk afgekoeld worden naar ongeveer 0 – 1 ˚C. ongezond product moet zo snel mogelijk gekoeld worden om bacterie- en schimmelziekten te voorkomen. In de opslag is het belangrijk dat er genoeg luchtcirculatie is om temperatuurverschillen te voorkomen. Gedurende bewaring wordt er door wortelen CO₂ uitgestoten. Er mag maximaal 3% CO₂ bij het product zijn, anders loopt het zichtbaar schade op.

- Kies uw taal - English Dutch German Russian Spanish Polish French